Παρατήρησα την καθημερινότητά μου και έφριξα πραγματικά. Και να σκεφτείς ότι προσπαθώ να ζω χωρίς να ξοδεύω ενέργεια και χωρίς σπατάλες που επιβαρύνουν το περιβάλλον! Θα σου πω λοιπόν δέκα τρόπους που μπορείς να ακολουθήσεις κι εσύ όπου κι αν βρίσκεσαι για να βάλεις κι εσύ ένα μικρό λιθαράκι για να προστατέψουμε την φύση και το περιβάλλον. Εννοείται δεν πρόκειται να σε βάλω να αγοράσεις ακριβά πράγματα ή τίποτα τέτοιο.

Νομίζω ότι έχουμε φτάσει τον πλανήτη μας στα όριά του και πως είναι καιρός να ξεκινήσουμε λίγο να σκεφτόμαστε το μέλλον των παιδιών μας. Πόσα σκουπίδια παράγεις κάθε μέρα, πόσο φαγητό πετάς το μήνα, έχεις αναρωτηθεί;

Δες λοιπόν παρακάτω και ακολούθησε όσα περισσότερα βήματα μπορείς.

  1. Μείωσε την χρήση του πλαστικού και των προϊόντων μιας χρήσης. Αγόρασε οικολογικά καλαμάκια είτε ανοξείδωτα είτε γυάλινα ,δες εδώ μερικές επιλογές και πες όχι στα πλαστικά. Μην ζητάς σακούλα από το σούπερ μάρκετ, πάρε διχτάκι ή κάποια τσάντα πολλαπλών χρήσεων από μουσαμά ή από καμβά. Αν παραγγέλνεις στη δουλειά φαγητό πες στο κατάστημα να μην σου φέρει πλαστικά μαχαιροπίρουνα, φέρε τα δικά σου από το σπίτι!
  2. Νερό. Μην αγοράζεις νερό από το περίπτερο. Έχε ένα μικρό μπουκάλι (όχι πλαστικό) μαζί σου με νερό από το σπίτι.
  3. Να ανακυκλώνεις σωστά. Ένα από τα λάθη που κάνουμε όλοι συχνά είναι να βάζουμε για ανακύκλωση τα πλαστικά μπουκάλια με τα καπάκια τους. Βγάζουμε το καπάκι και πετάμε στον μπλε κάδο μόνο το μπουκάλι (αφού το έχουμε ξεπλύνει εννοείται). Όταν βάζουμε κεσεδάκια από γιαούρτια κλπ. πρώτα τα πλένουμε.
  4. Προγραμμάτισε το φαγητό σου για να μην πετάς έτοιμο φαγητό, λαχανικά ή φρούτα. Φυσικά, προτίμησε ντόπια προϊόντα εποχής!
  5. Κατανάλωσε λιγότερο κρέας. Δεν προτείνω σε κανένα να γίνει χορτοφάγος ή vegan κλπ. Όμως καλό είναι να ξέρουμε πως η κατανάλωση κρέατος είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο πως επιβαρύνει εξαιρετικά το περιβάλλον ( δείτε και την ανάλογη έρευνα) Δεν είμαι υπέρ των δραστικών μέτρων αλλά του “παν μέτρον άριστον”.
  6. Αγόρασε προϊόντα χύμα. Μπορείς να προμηθευτείς από την λαϊκή αγορά και από αλλού, όσπρια , ρύζι, ξηρούς καρπούς κλπ. χύμα.
  7. Αγόρασε λιγότερα ρούχα. Αντάλλαξε τα ρούχα σου για άλλα. Μην αγοράζεις φτηνά ρούχα. Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ να αγοράσεις ακριβά ρούχα και μάρκες. Αν σκεφτείς όμως καλύτερα αν αγοράσεις κάτι που είναι πολύ φτηνό το πιο πιθανό είναι να μην κρατήσει και τόσο και να χρειαστεί να το αγοράσεις ξανά.
  8. Μάθε για την κομποστοποίηση. Τσέκαρε στο δήμο που μένεις ή στην περιοχή σου αν έχεις κάδους κομποστοποίησης ή αν θέλεις βάλε στο κήπο σου ή στην βεράντα έναν κάδο compost.
  9. Χρησιμοποίησε τα γυάλινα βάζα από σάλτσες και μαρμελάδες, για να αποθηκεύσεις τα πάντα ή ακόμα και να πάρεις στην δουλειά το κολατσιό σου.
  10. Μην πετάς ποτέ το χρησιμοποιημένο λάδι σου στο σιφώνι. Θα καταλήξει στην θάλασσα! Βάλτο σε ένα μπουκάλι, κλείσ’το καλά και πήγαινέ το για ανακύκλωση!

Use Facebook to Comment on this Post