Μπορεί να μην τρώμε κινόα κάθε λίγο και λιγάκι όμως πίστεψέ με ξέρω να την μαγειρέυω πολύ καλά! Με τον τρόπο που θα σου περιγράψω παρακάτω θα σου πετυχαίνει κάθε φορά και θα είναι πάντα σπυρωτή και όχι λασπωμένη! Είτε επιλέγεις λευκή, κόκκινη ή σκούρα ο τρόπος είναι ένας και δεν υπάρχουν μυστικά. Το κόλπο έχει να κάνει με την ποσότητα και την αναλογία κινόα-νερού.

Εγώ προτιμώ να μην βάζω καθόλου αλάτι κατά το βρασμό γιατί πολλές φορές βάζω την κινόα στο πρωινό μου ρίχνοντάς την μέσα σε κάποιο φυτικό γιαούρτι με ξερά φρούτα κλπ.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά πως γίνεται και τί χρειάζεσαι!

  • 1 μέρος κινόα
  • 2 μέρη νερό
  • αλάτι , κατά βούληση

1ο βήμα

Βάλε την κινόα σε ένα ψιλό σουρωτήρι και ξέπλυνε την καλά με το χέρι κάτω απότρεχούμενο νερό.

2ο βήμα

Ρίξε την κινόα και διπλάσια ποσότητα νερού μέσα σε μια κατσαρόλα και άναψε το μάτι της κουζίνας στο δυνατό μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός. Μόλις πάρει μια βράση, χαμήλωσε τη φωτιά στο μέτριο και άφησε την κινόα να σιγοβράζει, για 10 -15 λεπτά περίπου, χωρίς καπάκι ,μέχρι να σωθεί το νερό.

3ο βήμα

Απέσυρε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας, σκέπασέ την με μια καθαρη πετσέτα και βάλε το καπάκι. Στα επόμενα 5 λεπτά, η κινόα θα απορροφήσει όποια έξτρα υγρασία υπάρχει και θα γίνει σπυρωτή! Αρκεί μόνο να μην την έχει ανακατεψει κατά την διάρκεια του βρασμού!


Την κινόα μπορείς να την αποθηκεύσεις στο ψυγείο σε καλά κλεισμένο δοχείο για 3-4 μέρες περίπου. Εγώ την βάζω σε σαλάτες, σε σούπες, μέσα σε γιαούρτι ή γάλα για το πρωινό μου και υπάρχουν φορές που αντικαθιστώ το ρύζι με αυτή.


Σαλάτα με ότι έχει το ψυγείο και το ντουλάπι!

Τι κάνεις λοιπόν όιταν έχεις μισή κούπα κινόα βρασμένη στο ψυγείο και λίγα υλικά απο εδώ και απο ΄κει; Μα φυσικά σαλάτα!

Βάλε λοιπόν λίγες πρασινάδες, μερικά ντοματίνια ή κόψε μία ντομάτα στα έξι. Ρίξε την κινόα, μερικά αμύγδαλα ή ότι άλλο ξηρό καρπό έχεις, εγώ έβαλασταφίδες, λίγα ξερά cranberries και αμύγδαλο φιλέ.

Χτύπα σε ένα βαζάκι 1 μέρος ελαιόλαδο, 2 μέρη χυμό λάιμ ή λεμόνι, αλάτι και πιπέρι ,και ψιλόκοψε και λίγη μέντα! Έτοιμη η σαλάτα σου! Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός, βάλε ότι έχεις και ότι σου αρέσει εσένα περισσότερο, και κάντα όλα σαλάτα!

Use Facebook to Comment on this Post