Την μελαλευριά δεν την ήξερα το ομολογώ όταν όμως την δοκίμασα, μου άρεσε πολύ. φυσικά στην γεύση της μελαλευριάς πρωταγωνιστής είναι το μέλι, και μάλιστα ένα πολύ ξεχωριστό μέλι, το μέλι Τοπλού χαρουπιάς. Το μέλι χαρουπιάς έχει μια ιδιαίτερη γεύση, πολύ πλούσια, είναι παχύρρευστο και το χρώμα του είναι σκούρο. Αξίζει να αναφέρω ότι το μέλι από χαρούπι είναι επίσης εξαιρετικά υψηλό σε αντιοξειδωτικά, μέταλλα και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Ας γυρίσουμε όμως ξανά στην μελαλευριά, πρόκειται για μια κρέμα από αλεύρι με μέλι, σαν μουσταλευριά χωρίς τον μούστο. Σαν πρώτη σκέψη είναι λίγο περίεργη αλλά από γεύση σκίζει, πιστέψτε με! και μάλιστα όταν έχει προσθέσει ένα τέτοιο μέλι , σαν αυτο το μέλι Τοπλού χαρουπιάς που έχει τόσο γεμάτη γεύση. Αν νηστεύεις ή είσαι χορτοφάγος αυτό είναι το γλυκό σου! Όταν βρίσκω τέτοιες συνταγές με λίγα υλικά, παραδοσιακές και εύκολες πάντα τις δοκιμάζω και σχεδόν πάντα με εκπλήσσουν με την απλότητά τους και την νοστιμιά τους.

 

Μελαλευριά με μέλι Τοπλού Χαρουπιάς

100 γρ μέλι Τοπλού Χαρουπιάς

100 γρ αλεύρι

350 ml νερό

κανέλα

σουσάμι

  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και το αλεύρι σε δυνατή φωτιά, το ανακατεύουμε με το σίρμα καλά για να διαλυθεί το αλεύρι μέσα στο νερό.
  • Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε λίγο πιο έντονα για να ενσωματωθεί και αυτό.
  • Χαμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλό και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ξεκινήσει να κοχλάζει.
  • Με το που ξεκινήσει να πήζει το μίγμα μετράμε 3-4 λεπτά και ρίχνουμε σε μπολάκια την κρέμα που φτιάξαμε.
  • Σερβίρουμε την μελαλευριά με κανέλα και καβουδισμένο σουσάμι  είτε ζεστή είτε σε θερμοκρασία δωματίου.

 Tip:  Πασπαλίζουμε την κρέμα με ότι ξηρό καρπό μας αρέσει και αν θέλουμε βάζουμε και μέσα στην κρέμα μολις πήξει μέσα στην κατσαρόλα. Τέλος, να προσθέσω ότι όλο το μυστικό της γεύσης είναι στο μέλι, γι’ αυτο αποφάσισα να βάλω αυτό το πολύ γευστικό μέλι χαρουπιάς που έχει πλούσια γεύση.

 

Λίγα λόγια για το μέλι Τοπλού και την εταιρεία Si-Mel Σαββιδάκης

Η εταιρεία Si-Μel Σαββιδάκης είναι μια πρωτοπόρος μελισσοκομική εταιρεία οικογενειακού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 2006 και λειτουργεί με κύριο αντικείμενο των εργασιών της την παραγωγή, συσκευασία και
εμπορία μελισσοκομικών προϊόντων. Η φιλοσοφία της εταιρείας είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας καινοτόμων προϊόντων και η ανάδειξη και προώθηση τους στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά με σήμα την Κρήτη εξού και το σλόγκαν της εταιρείας «…the authentic honey of Crete!»  Ένα μέρος των προϊόντων παράγονται από τις 2.500 κυψέλες στην συμβατική και 700 κυψέλες στην βιολογική μελισσοκομία που έχει στην ιδιοκτησία της η εταιρεία. Οι κυψέλες μεταφέρονται σε επιλεγμένες περιοχές της Σητείας, χαρακτηρισμένες ως NATURA2000 και Γεωπάρκο
Σητείας όπου η κύρια ανθοφορία είναι το θυμάρι.

Όλα τα προϊόντα παράγονται και τυποποιούνται ακολουθώντας το Διεθνές Πρότυπο Ασφάλειας Ποιότητας
ISO 22000. Για κάθε παρτίδα μελιού πριν συσκευαστεί πραγματοποιείται χημική ανάλυση σε διαπιστευμένο χημικό
εργαστήριο, οργανοληπτικός έλεγχος και οπτικός έλεγχος για την διασφάλιση της ποιότητας της.

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι η αναγνώριση της Si-mel από τους ειδικούς. Κάθε χρόνο η εταιρεία στέλνει σε σημαντικούς διαγωνισμούς του εξωτερικού μερικά από τα προϊόντα της και κάθε χρόνο αποκομίζουν βραβεία υψηλής ποιότητας.

 

 

 

 

Use Facebook to Comment on this Post