Τα αυγά χαμινάδος είναι μια από τις πιο γνωστές συνταγές της σεφαραδίτικης κουζίνας. Πρόκειται για αυγά βρασμένα σε φλούδες κόκκινων κρεμμυδιών. Η συνταγή που θα ακολουθήσει είναι μια συνταγή της γιαγιάς μιας φίλης μου από την Θεσσαλονίκη που προέρχεται από την εβραϊκή κοινότητα της πόλης.

Όπως αναγράφετε και στο Abravanel Blog  “Οι Εβραίοι στα πλαίσια της αργίας του Σαμπάτ, (δηλαδή του Σαββάτου), απαγορεύεται να ανάβουν φωτιά – για αυτό το λόγο ετοίμαζαν φαγητά τα οποία είτε μπορούσαν να τα βάλουν από την προηγουμένη για αργό μαγείρεμα και να ήταν έτοιμα και ζεστά για το γεύμα του Σαββάτου. Αυτό το είδος φαγητών ονομάζονταν hamin [ham: ζεστό στα εβραϊκά] και αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία συνταγών που ο πιο επιφανής εκπρόσωπος τους στην σεφαραδίτικη κουζίνα είναι τα αυγά χαμινάδος.” 

Είχα ξεχάσει πόσο νόστιμα είναι αυτά τα αυγά μέχρι που διάβασα το περσινό καλοκαίρι το τελευταίο βιβλίο του Επίκουρου με τίτλο Η Γεύση της Μνήμης, όπου τα αναφέρει με νοσταλγία  σαν μια λιχουδιά που αγόραζε με την μητέρα του από τους Σεφαραδίτες της Θεσσαλονίκης, και την απολάμβανε με ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και ελάχιστο λεμόνι -by the way να  πω ότι την επόμενη κιόλας στιγμή ξεκίνησα να μαζεύω κρεμμυδόφλουδες για να φτιάξω.

Έτσι έγινε λοιπόν, για καμιά δεκαριά μέρες μάζευα ότι φλούδα από κρεμμύδι είχαμε στο σπίτι, την έβαζα σε μια μικρή σακουλίτσα και την έβαζα στο ψυγείο.  Μόλις μάζεψα αρκετά τα έστρωσα σε μια κατσαρόλα πλατιά αλλά ρηχή ξάπλωσα από πάνω τα αυγά και τα σκέπασα ξανά με τα υπόλοιπα κρεμμυδόφλουδα, έβαλα νερό και βράσανε μέχρι που πήραν ένα κόκκινο καφέ χρώμα. Τόσο απλό!

avgahaminados

  • 10 αυγά μέτρια ελευθέρας βοσκής
  • Φλούδες από κόκκινα κρεμμύδια, που έχεις μαζέψει από μέρες
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά σούπας ελληνικό καφέ
  • 2 κουταλιές σούπας αλάτι

– Στρώνεις τις μισές φλούδες σε μια πλατιά αλλά ρηχή κατσαρόλα. Ξαπλώνεις τα αυγά προσεκτικά και τα σκεπάζεις ξανά με τις υπόλοιπες φλούδες. Πασπαλίζεις με αλάτι και τον ελληνικό καφέ. Ρίχνεις το ελαιόλαδο και μετά γεμίζεις με κρυό νερό τόσο όσο να σκεπάζει τα αυγά. Βράζεις τα αυγά σε μέτρια φωτιά για 5-6 ώρες. Αν δεις ότι τελειώνει το νερό, προσθέτεις ζεστό για να συνεχιστεί το βράσιμο όσο χρειαστεί. Στο τέλος, αφήνεις τα αυγά να κρυώσουν μέσα στο υγρό και δεν τα ξεπλένεις. Όταν κρυώσουν καλά και μπορείς να τα πιάσεις, τα καθαρίζεις και τα βάζεις σε μια πιατελίστα τα κόβεις, ρίχνεις ελαιόλαδο και ανάλογα με το γούστο σου λεμόνι ή ξύδι , αλάτι και πιπέρι και τα απολαμβάνεις με άλλα μεζεδάκια και κρασί!

Use Facebook to Comment on this Post